March 02, 2017

Markos u povijesnom spektaklu Mirakul

Priča je inspirirala Dražena Žanka, rođenog Sinjanina, da je pretoči u note, a ulogu vojskovođe Stipana u mjuziklu “Mirakul” odlučio je povjeriti imenjaku glavnog lika – Stijepi Gleđu Markosu. Dubrovački tenor posljednjih godina djeluje u Londonu, gdje je uz podršku Royal Opera Housea dobio britansku glazbenu stipendiju, a za operne uloge pripremao se i sa svjetski poznatim vokalnim pedagogom Ryanom Daviesom koji nosi titulu jednog od najljepših tenorskih vokala Velike Britanije. A ova mu je uloga, kaže, karakterno iznimno dobro legla.

Markos i njegova supruga Jelena pokreću projekt Unison World

Unison World  je međunarodni projekt u kojem se glazba i glazbena umjetnost koristi kao platforma ujedinjenja i socijalne uključenosti ranjivih skupina društva kroz animaciju, rehabilitaciju i edukaciju s ciljem postizanja veće kvalitete života kao i poticanja glazbenog izvođenja i stvaralaštva

February 28, 2017

Uspješno s novim glazbenim radionicama

Održane su glazbene radionice u Centru za rehabilitaciju Josipovac gdje su štićenici bili uključeni u sam proces nastajanja novog glazbenog djela koji je svjetski priznati gudački kvartet The Brodsky izveo u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra na koncertu ispred Dubrovačke katedrale.

U radionicu želimo uključiti i njihove terapeute pa Vas molimo da ukoliko je moguće sa štićenicima u pratnji dođu i svi zainteresirani terapeuti kao i glazbeni terapeuti, ukoliko ih imate. Planirano trajanje prvog dijela radionice je oko sat vremena.

1 / 1

Please reload

  • Facebook Basic Black
  • YouTube Basic Black

Tenor Markos / All Rights Reserved

Biografija

Međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika svoju glazbenu karijeru započinje na kazališnim daskama gdje kroz glavne uloge u mjuziklima stječe značajno iskustvo i ostvaruje veliki uspjeh. Značajne uspjehe ostvaruje i u zabavnoj glazbi na brojnim solističkim nastupima i festivalima na kojima osvaja prva mjesta, poput Grand Prix „Zagrebfesta“, „Pjesme Mediterana“, „Šibenske šansone“, te mnogih drugih.Nakon više stotina kazališnih predstava i glazbenog usavršavanja u Zagrebu, školovanje nastavlja u Londonu gdje čini veliki iskorak u međunarodnoj karijeri te ostvaruje glavnu ulogu Maria Cavaradossia u operi „Tosca“.

 

Njegovu snažnu scensku pojavu i zvonku boju glasa prepoznaje i Royal Opera House, na čiju preporuku ostvaruje britansku glazbenu stipendiju i nastavlja daljnje usavršavanje kod jednog od najpoznatijih britanskih tenora Rylanda Daviesa, svjetski poznatog vokalnog pedagoga i profesora s Royal Academy of Music. Od aktualnih nastupa sada igra jednu od glavnih uloga povijesnoga mjuzikla i glazbeno-scenskoga spektakla »Mirakul« o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Tumači ulogu alkara Stipana koji predvodi obranu Sinja od Osmanlijskoga Carstva.

 

Zbog velike ljubavi prema ranjivima u Dubrovniku 2014. pokreće međunarodni kulturni „Festival Sentimento“ s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, na kojem svake godine ugošćuje i svjetska glazbena imena.

 

 „Unison World“ naziv je njegovog glazbenog edukacijsko-rehabilitacijskog projekta u kojem dobrobiti glazbe donosi najranjivijim skupinama društva.

U 2017. godini CEPAMET, centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prepoznaje njegov rad te mu dodjeljuje nagradu Palijativac godine zbog humanitarnoga volonterskoga rada u palijativnoj skrbi. Nagradu

 

»Palijativac godine« Stijepo Gleđ Markos dobio je za volonterski rad na odjelu palijativne skrbi Opće bolnice Dubrovnik u kojoj posjećuje palijativne bolesnike te im glazbom i pjesmom olakšava teške trenutke bolesti.

13.08.2017.          Sinj - Glazbeno scenski spektakl Mirakul

20.06.2017.          Sentimento concert with DSO , Rector`s palace Dubrovnik

28.05.2017.          Happy birthday Sgt. Pepper - Beatles - Vatroslav Lisinski

18.05.2017.          Koncert - Liga borbe protiv raka Dubrovnik - kazalište Marin Držić 

04.12.2016.          Mjuzikl Mirakul - Lisinski Zagreb

21.06.2016.          Sentimento koncert 2016. Dubrovnik

06.02.2016.          Los Angeles koncert

30.01.2016.          New York koncert

20.11.2015.          London Westminster koncert

21.10.2015.          London koncert

26.09.2015.          Koncert " Ljubav za ljubav"  na Sentimentu